ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΪΛΟΣ: ΣΥΧΝΑ ΒΛΕΠΩ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ BOOST ΓΙΑ ΜΑΣ


Δύο ιστορίες του Ευγένιο Τριβιζά ανεβαίνουν στην σκηνή του θεάτρου Αμαλία σε μία μοναδική παράσταση. Το "Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί στο Θέατρο Αμαλία" είναι μία παράσταση που ήρθε για να ευαισθητοποιήσει και να εμπλουτίσει με τα νόημά του μικρούς και μεγάλους. Το Townsendia ήρθε σε επαφή με τον Αναστάση Ροϊλό ο οποίος μαζί με τον Κωστή Βοζίκη έχει την σκηνοθετική επιμέλεια και σας παρουσιάζει την συνέντευξη που μας παραχώρησε..,

Υπογράφετε την σύλληψη και την  σκηνοθετική επιμέλεια επί σκηνής του έργου «Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί» του Ευγένιου Τριβιζά, μαζί με τον Κωστή Βοζίκη. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Σε αυτή την παράσταση πήραμε το πλέον κλασικό σχήμα αφήγησης παραμυθιών, ενός αφηγητή κι ενός μουσικού, και το εμπλουτίσαμε. Βάζοντας στοιχεία θεατρικά, κινησιολογικά, εμψύχωση και αυτοσχεδιασμό που αγγίζει το stand up comedy από την πλευρά του αφηγητή, αλλά και σύγχρονα μουσικά μοτίβα, όργανα, τεχνικές (λούπες, παραμορφωτές φωνής, κ.α.) στο κομμάτι του μουσικού. Το σημαντικότερο πάντως πιστεύω ότι είναι το κέφι, η αμεσότητα και το ότι αυτό που συμβαίνει στη σκηνή λαμβάνει υπόψη τον καθένα στην πλατεία. Αυτό το τελευταίο δημιουργεί την ατμόσφαιρα στην αίθουσα. Επίσης έχουμε διπλό στόχο, τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Δε μπορώ να παίζω μια παράσταση που να αφορά το μισό κοινό. Η συνθήκη είναι ότι το παιδί έρχεται με τον γονιό του. Δε μπορώ να κάνω ότι δε το βλέπω αυτό. Οπότε στην ίδια παράσταση άλλα μιλάνε στους μικρούς κι άλλα στους μεγάλους θεατές.

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, σκοπός σας είναι να προσκαλέσετε τα παιδιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που διασκεδάζει, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί και καλλιεργεί τη φαντασία τους. Τι επιφυλάσσετε στην παράσταση για τους μικρούς σας φίλους; 

Σε αυτή την προσπάθεια ή καλύτερα σε αυτή τη διαδρομή, έχουμε χάρτη τις 2 υπέροχες ιστορίες του Ευγένιου Τριβιζά και την οδηγία του ότι η φαντασία είναι η απάντηση σε όλα. Αριστοτεχνικά και με χιούμορ κρύβει νοήματα σε απλές ιστορίες κι εμείς τα αναδεικνύουμε με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του κοινού. 



Πιστεύετε πως περισσότερο διασκεδάζουν τα παιδιά ή οι γονείς όταν παρακολουθούν την παράσταση; 

(Γέλιο) Δεν ξέρω, συχνά βλέπω γονείς που το χαίρονται σαν παιδιά και αυτό είναι απίστευτο boost για μας. Καμιά φορά αισθάνομαι ότι κάνουμε τους γονείς συνενόχους μας και μαζί φτιάχνουμε μια αγκαλιά γύρω από τα παιδιά.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παίζετε σε μία παιδική παράσταση, μιας και τα παιδιά είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κοινό; 

Δεδομένου ότι τίποτε δεν είναι "εύκολο" κυριολεκτικά εφόσον όλα έχουν τη δυσκολία τους, είναι εύκολο γιατί τα παιδιά είναι ειλικρινή. Βαδίζεις αρμονικά και προοδευτικά όταν ο άλλος είναι καλός παρτενέρ, είναι αληθινός, σου δείχνει τι θέλει, τι του αρέσει και τι όχι. Αρκεί κι εσύ να είσαι ανοιχτός να μάθεις από αυτά, να καταλάβεις πως λειτουργούν.

Όπως αναφέρθηκε και λίγο πριν. Τα παραμύθια της παράστασης είναι από τη σειρά του Ευγένιου Τριβιζά «Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί»! Σκέφτεστε να διασκευάσετε και άλλα παραμύθια της σειράς; 

Προτιμώ είτε να εμβαθύνω είτε να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Αυτά τα δυο παραμύθια είναι ο βασικός άξονας και γύρω τους χτίστηκε όλος ο τρόπος μας, η φιλοσοφία μας για το συγκεκριμένο είδος παράστασης. Ήταν και είναι μια δουλειά που εξελίσσεται συνεχώς. Θα εμπλουτίσουμε τις αποσκευές μας και με άλλα παραμύθια αλλά σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό.


Είναι η δεύτερη σεζόν που ανεβαίνει η παράσταση γιατί πιστεύετε πως γνώρισε τόση μεγάλη επιτυχία; 

Τα παραμύθια είναι του Ευγένιου Τριβιζά κι αυτό λέει πολλά. Πιστεύω επίσης πως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω για τη συμμετοχή του κοινού, μικρών και μεγάλων, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να στέλνει ο κόσμος φίλους του και ακόμη περισσότερο στο να έρχονται οικογένειες που είδαν την παράσταση ξανά και ξανά ξέροντας ότι θα δούνε και κάτι καινούργιο.

Μάθαμε πως κάνετε αλλαγές συχνά και πολλές φορές είναι της τελευταίας στιγμής. Τι διαφορετικό έχει το φετινό ανέβασμα από το περσινό; 

Και της τελευταίας αλλά και εκείνης της ίδιας στιγμής που παίζουμε. Καθώς ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το τυχαίο είναι δώρο, αν μπορείς να το αντιμετωπίσεις έτσι. Επίσης, όπως είπατε η παράσταση πήγε καλά πέρσι, αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε και τα σκηνικά μας. Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε αλλαγές καθώς το μόνο που είναι σταθερό είναι οι δυο ιστορίες..

Πόσο σημαντική είναι η μουσική και το τραγούδι στη συγκεκριμένη παράσταση;

Πολύ. Και μάλιστα το τραγούδι, δυο, ένα για κάθε παραμύθι, είναι αυτό που παίρνει μαζί του ο κόσμος φεύγοντας. Παίρνουμε μεγάλη χαρά όταν μας λένε γνωστοί και άγνωστοι ότι δε μπορούν να τα βγάλουν από το μυαλό τους!

Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε το παιδικό θέατρο και όχι κάποιο άλλο είδος θεάτρου; 

Καταρχάς δε το αντιμετωπίζουμε ως "παιδικό θέατρο", βάζουμε σε αυτό ό,τι ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε, όπως θα κάναμε και με μια παράσταση καθαρά για ενήλικες. Απλώς ο συγγραφέας δεν είναι ο Ευριπίδης, δεν είναι ο Στρίντμπεργκ, δεν είναι χοροθέατρο ή τσίρκο, είναι Τριβιζάς. Η ιστορία αλλάζει απλώς.



Ο ρόλος σας σε αυτή την παράσταση ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλετε εσείς να δείξετε στο κοινό; 

Είναι μια πλευρά του θεάτρου, και είναι και μια πλευρά δική μου, να είμαστε καλά να δείξουμε κι άλλα. Να μαθαίνουμε κι άλλο και να δείχνουμε ακόμη περισσότερα. Να πω εδώ όμως ότι τον τελευταίο μήνα στον ρόλο του αφηγητή με υποδέχτηκε ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης Χρήστος Παπαδόπουλος λόγω της επιστροφής μου στο ΚΘΒΕ. Ο οποίος μαζί με τον Κωστή Βοζίκη συνεχίζουν με απαράμιλλο κέφι και προσήλωση τις ιστορίες ώσπου να κλείσει αυτός ο κύκλος παραστάσεων.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον μουσικό της παράστασης τον κύριο Κωστή Βοζίκη; 

Ο Κωστής είναι ένας εξαιρετικός μουσικός με πολλή φαντασία και εμπειρία στο χώρο. Υπάρχει σεβασμός, ήθος, κοινός στόχος, συμφωνία σε θέματα αισθητικής και μάθαμε πολλά πράγματα μαζί. Με τα καλά και τα κακά μας ο καθένας, αγαπά ο ένας τον άλλο και ξεπερνάμε τις δυσκολίες και όλα (γέλιο). Αυτό είναι και το μοντέλο της ευτυχούς συνεργασίας πιστεύω. 

Πριν σας ευχαριστήσω θερμά πείτε μας ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας.

Αυτή τη στιγμή κάνω πρόβες με μια ωραία ομάδα έμπειρων ηθοποιών και συνεργατών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για ένα ιστορικό οδοιπορικό της Θεσσαλονίκης μας μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ. Βαφόπουλου, το οποίο θα ξεκινήσει παραστάσεις το Γενάρη. Παράλληλα διδάσκω θέατρο στο Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης και ετοιμάζουμε κάποια κινηματογραφικά projects με αγαπημένους και ταλαντούχους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη.