ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΤΟΠΙΟ




Oι νέοι ηθοποιοί είναι το μέλλον του θεάτρου και αυτό το αποδεικνύει ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μέσα απο το έργο του. Δημιουργικός, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, συστήνεται σε όσους ακόμα δεν τον έχουν γνωρίσει μέσα απο τη συνέντευξη του στην Τοwnsendia και μιλά για την παράσταση του "'Oνειρο Kαλοκαιρινής Νύχτας ".

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην παράσταση ως μουσικός αλλά και ως ηθοποιός;


Η παράσταση αυτή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015. Είναι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα και παίζουμε οι: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου. Είμαστε η Εταιρεία Θεάτρου Θέση, είμαστε απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. και το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” είναι η πρώτη μας παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια γράφω μουσική για το θέατρο, οπότε, σαν μέλος της ομάδας ανέλαβα να επενδύσω και μουσικά την παράστασή μας.

Πώς αντιμετωπίζετε τον Σαίξπηρ; Eίναι για εσάς ένας ποιητής ή ένας θεατρικός συγγραφέας περισσότερο και κατά πόσο αυτό επηρέασε την ερμηνεία του ρόλου σας;

Κατά την άποψη μου, αλλά και όλων των ηθοποιών της ομάδας, o Σαίξπηρ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν ποιητής ή σαν θεατρικός συγγραφέας μεμονωμένα. Έχει αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο που περιλαμβάνει όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Μπορούμε ίσως να πούμε ότι έχει γράψει έργα με θεατρική δομή, χρησιμοποιώντας έναν εξαίσιο ποιητικό λόγο. Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα μεταφράζοντας και διασκευάζοντας εμείς το κείμενο, προσπαθώντας να μείνουμε πιστοί στην ποιητικότητα του και ταυτόχρονα διατηρώντας το χιούμορ και το μεγαλείο του. Ερμηνευτικά κινηθήκαμε στο ίδιο επίπεδο. Είχαμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο κείμενο, κάνοντάς το προσιτό σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Ποιά θεωρείτε πως είναι η συνταγή της επιτυχίας της συγκεκριμένης παράστασης;


Ένα εξαιρετικό έργο, μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους αναπτύσσοντας έναν κοινό κώδικα και η ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίσαμε το έργο. Δεν θέλαμε επουδενί να δημιουργήσουμε μια παράσταση “για παιδιά” με τον όρο που χρησιμοποιείται σήμερα αυτή η φράση. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε μια παράσταση για όλον τον κόσμο. Λέμε την ιστορία και ο κόσμος την καταλαβαίνει. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει συνταγή. Σε κάθε παράσταση επαναδιαπραγματευόμαστε τα πάντα.

Το γεγονός πως η παράσταση παίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά είναι κάτι  που σας φόβισε με την έννοια του δημιουργικού τέλματος ή ακόμα αντλείτε πράγματα από αυτή;

Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια στασιμότητα και τα πράγματα να γίνονται αυτοματοποιημένα. Προσπαθούμε συνέχεια να μην συμβεί αυτό και έτσι, όσο περνάει ο καιρός, ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα που μας πάνε παρακάτω. Έχουμε παίξει κοντά στις 200 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά ακόμη διατηρούμε την χαρά της πρώτης παράστασης!

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης μιλώντας για την παράσταση στην Εφημερίδα των Συντακτών δήλωσε ότι: "μπροστά μας ηθοποιοί να παίζουν το παιχνίδι με τους όρους που γεννάει το όνειρο μέσα στο όνειρο". Εξηγείστε μας λίγο τι σημαίνει αυτό για την παράσταση και τον θεατή.


Αντιμετωπίζουμε την παράσταση αυτή σαν ένα παιχνίδι. Πέντε άτομα παίζουμε τους δεκαπέντε ρόλους του έργου, απουσία μεγάλων σκηνικών και πολυάριθμων κοστουμιών. Αφήνουμε τον θεατή να συμπληρώσει με την φαντασία του το τοπίο. Όπως αυτός θέλει, όπως αυτός φαντάζεται. Προσπαθούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση του ονείρου μέσα στον “ανοιχτό χώρο”, χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα: τα σώματά μας, τις φωνές μας, την μουσική, μερικές μάσκες και κάποια σκηνικά αντικείμενα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως απλοϊκό, αλλά για μας δεν είναι. Αποτελεί καλλιτεχνική επιλογή και κατεύθυνση της ομάδας μας.

Με τί αισθήματα γεμίζετε παίζοντας κάτι τόσο ζεστό και καλοκαιρινό σε μία εποχή κρύα όχι μόνο ως προς τις καιρικές συνθήκες αλλά και ως προς την κατάσταση του θεάτρου στην Ελλάδα σήμερα;


Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, έχουμε παίξει αυτή την παράσταση σε εξωτερικούς χώρους από το Πεδίον του Άρεως με 2 βαθμούς Κελσίου, μέχρι και την Κρήτη με 39. Προσαρμοζόμαστε! Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, προσπαθούμε κι εμείς όπως όλοι να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο θεατρικό τοπίο που υπάρχει. Αντλούμε δύναμη ο ένας από τον άλλον και όλοι μαζί από την ομάδα. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Tί ζητάτε από την υποκριτική ως άνθρωπος;

Να μην βαριέμαι εύκολα, να μην σταματήσω να σκέφτομαι και να εκτίθεμαι σε όλο και περισσότερες δυσκολίες.

Υπάρχουν σχέδια σας ανακοινώσιμα για το επόμενο διάστημα;


Αυτή την περίοδο κάνουμε πρόβες για την επόμενη παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Θέση, που θα είναι ο “Δον Κιχώτης” του Μιχαήλ Θερβάντες και θα παρουσιαστεί στο “Από Μηχανής Θέατρο” από τις 5 Φεβρουαρίου 2018 σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου.