ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΡΑΦΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η κυρία Εύα Πετροπούλου Λιανού είναι μια από τις αγαπημένες σε μικρούς και μεγάλους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Μεσα από τα παραμύθια της εκτός από τα μηνύματα που θέλει να περάσει μας ταξιδεύει με όμορφες και διασκεδαστικές ιστορίες. Με αφορμή το νέο της παιδικό-εφηβικό βιβλίο με τίτλο "Οι περιπέτειες του Σαμουράι Νογκασικα" η Townsendia είχε μια όμορφη συζήτηση μαζί της που μας αποκάλυψε και μερικά μυστικά για το βιβλίο. Ας την ακολουθήσουμε σε αυτό το παραμυθένιο ταξίδι..

Οι περιπέτειες του Σαμουράι Νογκασικα είναι το νέο σας παιδικό-εφηβικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου σας;

Οι περιπέτειες του σαμουράι Νογκασικα σαν είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που έχει θέμα την επίτευξη των στόχων μας ή των ονείρων μας ακόμη κι εάν ξεκινήσαμε με λανθασμένες βάσεις, με μηδενική βοήθεια. Ο ήρωας μου, ο σαμουράι Νογκασικα Σαν ξεκίνησε μια περιπέτεια  που προκλήθηκε από μια σκανταλιά, εν συνέχεια βρήκε μια σπασμένη αποπροσανατολισμένη πυξίδα, αλλά όλα αυτά τον έφεραν ακόμη πιο κοντά στο στόχο του και κατάφερε να τους πετύχει με τη βοήθεια ενός καρδιακού αληθινού φίλου, του Λαι Πι αλλά και την δυνατή πίστη στον ίδιο του τον εαυτό. 

Ο ήρωας είναι ένα παιδί με ανεμελιά και πολύ γλυκιά καρδιά, βάζει  στόχους και τους πετυχαίνει. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τον ήρωα σας; 

Ο σαμουράι μου ο Νογκασικά σαν είναι ένα παιδί γεμάτο ξενοιασιά κι ανεμελιά και βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, ακόμη κι εάν το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον δεν τον στηρίζει, αντιθέτως όμως, αυτός μέσα από την εμπιστοσύνη στο ένστικτό του, την δυνατή πίστη, το θέλω του και την πραγματική φιλία καταφέρνει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει.


Ένας ήρωας που «έρχεται» από την Ασία τι σας ώθησε να γράψετε για αυτό τον χαρακτήρα; 

Ο ήρωας μας ο Νογκασικά Σαν ήρθε στη ζωή μου, όσο έγραφα ένα άλλο παραμύθι, που δεν έχει ακόμη τελειώσει, ήταν τόσο ξένοιαστος κι ανέμελος που άφησα την πρώτη ιστορία και καταπιάστηκα με αυτόν. Διάβαζα για περισσότερο από τρία χρόνια για την ζωή στην Ιαπωνία και βρήκα ότι έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ήθη κι έθιμα και παραδόσεις. Είναι μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφτώ και να θαυμάσω από κοντά την ιστορία όλων αυτών των σαμουράι, που δεν υπάρχουν πια.  Ελπίζω να σας γοητεύσει, όπως γοήτευσε και εμένα, γιατί ο άθλος του Νογκασικα Σαν αν και ακατόρθωτος, στο τέλος θα γίνει αληθινός και θα καταφέρει να κερδίσει όλα του τα όνειρα. 

Ο Σαμουράι Νογκασίκα κουβαλάει έναν δύσκολο άθλο, να φυλακίσει τον άνεμο μέσα σε ένα μπουκάλι. Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του θα τον βοηθήσουν ώστε να μπορέσει στο τέλος να εκπληρώσει τον άθλο του; 

 Ακόμη και τώρα, όταν κάποιος ξεκινάει να διαβάζει το παραμύθι, αναρωτιέται μα καλά μπορεί να φυλακιστεί ο άνεμος; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι αυτό που έκανε ο Νογκασικα σαν μέσα από τη διδασκαλία του πατέρα του, να σέβεται όλα τα έμψυχα και άψυχα πράγματα και να τους δίνει πραγματική υπόσταση, έτσι κι εμείς  αν νιώσουμε τον άνεμο ως υπαρκτό πράγμα, να αφεθούμε σε αυτόν, να παίξουμε, να τον ακολουθήσουμε τότε και η ύπαρξη μας, αλλά και ολόκληρη η ζωή μας θα πάρει διαφορετικές υποστάσεις. Αυτό θα κάνει και ο ήρωας μου ο Νογκασικά Σαν θα αποδεχτεί τον άνεμο και φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια του πιστού του φίλου Λαί Πι κι ένα  τέχνασμα θα τα καταφέρουν να τον φυλακίσουν. Ο Νογκασικά Σαν μέσα από τις περιπέτειες τους και τις αντίξοες συνθήκες που θα βιώσει, θα μάθει να είναι υπομονετικός, αισιόδοξος, και  να έχει εμπιστοσύνη  στον εαυτό του αλλά και να μοιράζεται τις σκοτούρες και τις χαρές με ανθρώπους που πραγματικά μπορούν να τον στηρίξουν και να τον βοηθήσουν στην εκπλήρωση των στόχων του.


Σε ένα παιδικό βιβλίο η εικονογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο, επιλέγετε εσείς ποιες εικόνες θα μπούνε και με πιο κριτήριο γίνεται αυτή η επιλογή;

Το παιδικό βιβλίο δεν νοείται χωρίς την εικονογράφηση, είναι το 50% του βιβλίου για να μπορέσει το παιδί να γνωρίσει τον ήρωα του και να γίνει φίλος μαζί του. Βέβαια υπάρχουν πολλές χώρες που υποστηρίζουν, ότι ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς εικονογράφηση και θα πρέπει τα παιδιά από μόνα τους, να δημιουργήσουν τον ήρωα τους όπως επιθυμούν αυτά. Όμως στην Ελλάδα το παιδικό βιβλίο εξακολουθεί να εμπνέει τα παιδιά με τις όποιες εικόνες, και να χαρίζει διασκέδαση. Σε όλα μου τα βιβλία έχω το πρώτο λόγο για το πως θα είναι ο ήρωας αλλά και τι χρώμα ρούχα θα φοράει, δίνω ένα γενικό σκελετό και ο εικονογράφος είναι ελεύθερος να δημιουργήσει  με χρώματα, μαρκαδόρους και τέμπερες. 

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να γράφετε ένα βιβλίο για παιδιά, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ένα δύσκολο κοινό

Τα παιδιά δεν είναι δύσκολο κοινό, αλλά αληθινό και ειλικρινές αναγνωστικό κοινό. Μπορούν και καταλαβαίνουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε ακόμη να αντιληφθούμε η θα πρέπει να γίνουμε και πάλι παιδιά. Δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι άλλο πάρα μονάχα βιβλία για παιδιά, γιατί έτσι νιώθω καλύτερος άνθρωπος και ότι συμβάλλω στην καλυτέρευση αυτού του κόσμου, αφού πάντα γράφω στα παιδιά, να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα γιατί μπορούν και να πιστεύουν βαθιά στον εαυτό τους, γιατί έτσι θα καταφέρουν να κάνουν τα όνειρα τους αληθινά. 


Έπειτα από τόσα χρόνια στο χώρο και με πολλά συγγραφικά έργα στο ενεργητικό σας ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; 

Θεωρώ οτι έχω ακόμη πολλά να μάθω, ότι με αναγνωρίζουν τα παιδιά, ή ακόμη και οι γονείς τους και μου στέλνουν γράμματα, είναι μια δικαίωση για μένα και ευχαριστώ πολύ όλους όσους με στηρίζουν αυτά τα δέκα χρόνια στη λογοτεχνία. Το κλειδί είναι η αγάπη για τη συγγραφή και τα παιδιά και το μεράκι, κάθε μέρα γράφω μια μικρή ιστορία, έτσι νιώθω κι εγώ ότι έζησα μια γεμάτη όλο φως μέρα. 

Στις ιστορίες που γράφετε υπάρχουν δικά σας βιωματικά στοιχεία ή των ανθρώπων που  βρίσκονται στον κοινωνικό σας περίγυρο;  

Στα παραμύθια μου υπάρχουν δικά μου βιώματα ή δημιουργήματα της φαντασίας μου. Στηρίζομαι στην αχαλίνωτη φαντασία μου, που μάλλον την κληροδότησα από παππούδες και γιαγιάδες και δεν χρησιμοποιώ τα βιώματα άλλων, αυτό το θεωρώ αντιγραφή κι όχι συγγραφή βιβλίου. Άλλο το να δημιουργείς ήρωες και ιστορίες αποκυήματα της φαντασίας σου κι άλλο να γράφεις τη ζωή ή τις εμπειρίες ενός τρίτου, αυτό για μένα δεν είναι καν λογοτεχνία, ούτε μυθιστόρημα, αλλά μια απλή αντιγραφή ή δουλειά ενός gost writer. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη κι αυτό το θέμα με το ποιος είναι ο δημιουργός, ποιος ο συγγραφέας ποιος ο αντιγραφέας δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να θεωρούνται συγγραφείς, οι καλύτεροι αντιγραφείς των βιωμάτων και  των εμπειριών που ανήκουν σε τρίτους και απλά έτυχε να είναι παρών, να τα ακούσουν κι επειδή έχουν μια καλή πένα να τα γράψουν... Αλλά όλα αυτά  δεν είναι για μένα καθαρή δημιουργία ή αποκύημα προσωπικής φαντασίας, ας τα κρίνει η ιστορία και το αναγνωστικό κοινό.


Κλείνοντας, αυτή την όμορφη συζήτηση, θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό τα επόμενα σχέδια σας; 

Αγαπητή κυρία Μαρια Γούσιου και Τhe townsendia σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας και την στήριξη σας στο συγγραφικό μου έργο. Πάντα ένας δημιουργός με αχαλίνωτη φαντασία ετοιμάζει κάτι, θα σας περιμένω λοιπόν όλους στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής παραμυθιού που θα ξεκινήσουν στο IST college στην Αθήνα από τα μέσα Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική ομάδα edu seminars team  και το κέντρο δια βίου μάθησης ΣΒΙΕ, για περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα του Facebook. Καθώς ετοιμάζω κι ένα νέο παραμύθι με ήρωα ένα δέντρο με συνεργασίες έκπληξη για το 2018.  Σας ευχαριστώ πολύ!


Συνέντευξη: Μαρία Γούσιου