ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΔΑΣ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ




Ακούγοντας για Stand-up παραστάσεις στο μυαλό μας έρχεται κατευθείαν ένα όνομα Παναγιώτης Κούδας. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το Stand-up στην Ελλάδα και που έχει μακρά πορεία στον χώρο ανεβάζει την πολύ επιτυχημένη παράσταση «Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης», για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Townsendia δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τα πάντα σχετικά με την παράσταση, φυσικά δεν μείναμε μόνο εκεί.. Ελάτε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το Stand Up Comedy...

«Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης». Τι πραγματεύεται η παράσταση

Υποθέτω πως είναι πολύ μόνος. Μπορεί και όχι βέβαια, δεν τον ξέρω. Η παράσταση πραγματεύεται πράγματα της καθημερινότητας μου, που σίγουρα ο περισσότερος κόσμος ταυτίζεται, άμεσα ή έμμεσα, σκέψεις πάνω σε διάφορα θέματα όπως οι σχέσεις, η πατρότητα, η ηλικία.. Από μικρά και εφήμερα μέχρι πιο σημαντικά ζητήματα.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε την παράσταση και από πού αντλείτε την έμπνευση σας; 

Δεν ψάχνεις κάποια αφορμή για να γράψεις μια παράσταση Stand-up. Είναι η δουλειά μου και πρέπει να κάτσω να γράψω. Όσο δουλεύεις και πιέζεις τον εαυτό σου να βρει ιδέες τόσο υλικό παράγεις. Αφορμές και έμπνευση βρίσκεις παντού αρκεί να κάτσεις και να δουλέψεις. 

Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε σε θεατρικό σανίδι. Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς και τι παίρνετε ως άνθρωπος μέσα από αυτή; 

Όσοι κάνουμε αυτήν την δουλειά ένα ψώνιο το έχουμε σίγουρα. Υπάρχει μεγάλη ευχαρίστηση να σου μιλάνε μετά την παράσταση και να σου λένε ότι τους άρεσε. Υπάρχει μεγάλη διαδικασία από την αρχή που κάθεσαι να γράψεις, να προβάρεις, να διορθώσεις, να δοκιμάσεις κείμενα, να σβήσεις, να ξαναγράψεις, μέχρι να φτάσεις σε μια solo παράσταση στο επίπεδο που θέλεις. Όλο αυτό είναι μια μοναχική διαδικασία και η ανταμοιβή της αναγνώρισης της δουλειάς σου είναι σημαντική. Η αναγνώριση ξέρεις είναι λίγο παρεξηγημένη. Αν κάνεις αυτήν την δουλειά γιατί σου αρέσει τότε η ίδια η δουλειά είναι και η βασική σου ανταμοιβή, όχι η φήμη. Αλλά η αναγνώριση του κόσμου είναι αυτό που σε ζει. Κακά τα ψέματα, το να αρέσει η δουλειά σου είναι αυτό που σε κρατάει να μπορείς να την συνεχίσεις και να δουλεύεις πάνω στο Stand-up ως βασική σου εργασία. 

Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στον ήρωα της παράστασης των Μάκη με τον Παναγιώτη, βλέπετε κάπου δικά σας στοιχεία; 

Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν τον γνωρίζω τον Μάκη. Το κομμάτι από το οποίο πήρε το όνομα η παράσταση ξεκίνησε από κάτι που είδα γραμμένο σε έναν τοίχο. Αλλά δεν μπορώ να πω παραπάνω, πρέπει να δείτε την παράσταση. 




Μετά το τέλος της παράστασης τι είναι αυτό που θέλετε να μείνει στον θεατή πέρα από το κωμικό στοιχείο; 

Στο Stand-up ο βασικός σου σκοπός είναι ο κόσμος να γελάσει, όσο γίνεται περισσότερο. Θέλω να φεύγει ο κόσμος έχοντας διασκεδάσει. Από εκεί και πέρα, όταν πιάνεις πιο δύσκολα θέματα, θες να περάσεις πέρα από την διασκέδαση μια άλλη οπτική, ίσως και λίγο παραπάνω σκέψη. Αλλά και μόνο που πιάνεις ένα σοβαρό-δύσκολο θέμα και κάνεις τον κόσμο να γελάσει με αυτό, είναι μια λυτρωτική διαδικασία που πάντα λειτουργούσε μέσα από την κωμωδία. Αν το καταφέρω αυτό κάποιες στιγμές είναι σημαντικό για μένα. 

«Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης» μία solo παράσταση. Είναι δύσκολο να είστε μόνος επί σκηνής; 

Έχει τις δυσκολίες του και τις ευκολίες του. Είναι δύσκολο ότι δεν μπορείς να κρυφτείς. Ακόμα και αν είσαι κουρασμένος, κακοδιάθετος, αγχωμένος, αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος της παράστασης. Ο κόσμος πλήρωσε για να δει την παράσταση σου και πρέπει να του δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου κάθε φορά. Όλα εξαρτώνται από σένα. Από την άλλη,  όταν όλα εξαρτώνται από σένα είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θέλεις όπως θέλεις. Είναι πολύ περίεργο πως παλεύει η ανασφάλεια σου με τον εγωισμό σου μέσα από όλο αυτό. 

Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία με το κοινό στην Stand Up Comedy και πως επιτυγχάνεται αυτή;

Αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο. Θέλει χρόνια στην σκηνή για να το πετύχεις. Ότι και να μάθεις από την θεωρία, η πράξη μόνο σε βελτιώνει. Μια παράσταση Stand-up πρέπει για τον κόσμο να βγάζει το αίσθημα της παρέας. Ότι μαζευτήκαμε εδώ να γελάσουμε και είναι σαν να γνωριζόμαστε με τον κωμικό χρόνια ακόμα και αν τον βλέπει πρώτη φορά.  Πρέπει ο κόσμος να σε συμπαθήσει για να σε ακολουθήσει. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα θεατρικό είδος που απαιτεί συγκέντρωση και ησυχία. Είναι λεπτή η γραμμή. 

Η Stand Up Comedy συνηθίζεται να παίζεται σε μικρούς χώρους. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να επιλέξετε θέατρα και μάλιστα μεγάλα; 

Οι μικροί χώροι δεν είναι απλά μια επιλογή. Είναι οι αντικειμενικές συνθήκες που δημιούργησαν αυτήν την αίσθηση. Αφενός το stand-up δεν ήταν πάντα διαδεδομένο στην Ελλάδα και οι μικροί χώροι ήταν η μόνη μας επιλογή για χρόνια και αφετέρου, πάντα πρέπει να παίζεις σε μικρούς χώρους γιατί είναι πιο δύσκολοι και πιο απαιτητικοί και εκεί χτίζεσαι ως κωμικός. Όταν όμως φτάνεις να έχεις μια Solo παράσταση ή special όπως λέγεται στο εξωτερικό, τότε το παρουσιάζεις σε θέατρα. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία σε όλο τον κόσμο, και ευτυχώς και πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί κωμικοί που είναι στο επίπεδο να παρουσιάζουν special, και υπάρχουν και θεατρικοί χώροι διαθέσιμοι για εμάς. 

Ποια είναι η γνώμη σας για την Stand Up Comedy στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί και να διαδοθεί περισσότερο στο κοινό; 

Φυσικά. Έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί πραγματικά έχουμε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο κωμικών στην χώρα, και βγαίνουν συνέχεια και νέα παιδιά που δουλεύουν σκληρά. Μπορούμε να πάμε πολύ μπροστά ακόμα.

Πώς αντιδράτε σε κακές κριτικές; Επηρεάζουν αυτές τον καλλιτέχνη και αν ναι πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεχίσει το έργο του μετά από μία κακή κριτική;

Δεν ξέρω δεν έχω πάρει ποτέ! (χαχα). Κοίτα το θέμα είναι να μην το πάρεις προσωπικά. Μια κακή κριτική την διαβάζεις και προσπαθείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που δεν άρεσε. Μπορεί πάντα να βρεις στοιχεία της δουλειάς σου που όντως θέλουν βελτίωση και δεν το είχες δει. Άλλωστε την μέρα που θα πει ότι τα ξέρεις όλα και δεν χρειάζεσαι βελτίωση είναι και η μέρα που θα «τελειώσεις» ως κωμικός. Μπορεί απλά να μην κατάλαβε ο άλλος αυτό που είδε. Μπορεί απλά να μην ταιριάζετε. Όπως και σε κάθε τέχνη δεν γίνεται να σου αρέσουν όλοι. Αυτό που μόνο με ενοχλεί είναι όταν διαβάζω μια κριτική από κάποιον που απλά δεν έχει δει stand-up, δεν ξέρει τις ιδιαιτερότητες του είδους και αναφέρει ως αρνητικά πράγματα υπό μια θεατρική ή τηλεοπτική ή άλλη σκοπιά που δεν έχει σχέση με το είδος. Σεβαστή η άποψη του καθενός αλλά αν δεν ξέρεις το θέμα που κρίνεις δεν θα σε πάρω στα σοβαρά. 

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι άλλο να περιμένει το κοινό από τον Παναγιώτη Κούδα; 

Θα προσπαθήσω να πάω την παράσταση όσο ακόμα μπορώ, δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο της. Υπάρχουν πόλεις της Ελλάδας που δεν έχω πάει ακόμα, και σίγουρα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη χωράνε και άλλες παραστάσεις. Ελπίζω μέχρι το τέλος του έτους να τελειώσω, και να ξεκινήσω με την επόμενη. Υπάρχουν και άλλα σχέδια για διαφορετικά πράγματα αλλά δεν θα τα αποκαλύψω για να τελειώσω την συνέντευξη με clifhanger. 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση: Πόσο Μόνος Είναι Αυτός Ο Μάκης...